Странните традиции и суеверията на космонавтите

Невероятните обичаи се спазват и до ден-днешен
Обновена: 11 ное 2011 22:25 | 11 ное 2011 22:25, Елка Василева
125
Странните традиции и суеверията на космонавтите
Снимка: Архив Reuters

Началото на космическите суеверия е поставено от знаменития генерален конструктор Сергей Корольов. Той не обичал стартовете да са в понеделник и винаги променял датата, ако първоначално избраната се падала в понеделник. Защо – не се знае.

В Съветския съюз космически кораби не са излитали в понеделник през първите три години от космическата ера.

Когато започнали пък да излитат, станали 11 аварии.

От 1965 г. в съветската, а сега и в руската космонавтика, понеделникът е едва ли не официално „нестартов“ ден“.

На космодрума Бойконур има и „нещастни дати“. Старт никога не се планира за 24 октомври. В този ден всъщност на стартовата площадка никога не се извършва никаква сериозна работа.

На 24 октомври 1960 година се взриви ракетата носител МБР Р-16, загинаха десет души. А на 24 октомври 1963 година избухна ракетата Р-9А – изгоряха осем души.

Друго суеверие на Корольов е било копчето „старт“ при заповед да бъде натискано винаги от един и същи човек – оператора късметлия капитан Смирницки.

Нито едно изстрелване на ракета не минавало без Смирницки. Корольов просто смятал, че този човек има лека ръка.

Същият Корольов забранявал на един от своите конструктори да се появява на стартова площадка при изстрелване. Причината – веднъж на дежурство на този специалист било станало нещо неприятно.

Космонавтите никога не дават автограф преди първия полет. Някои по принцип избягват да дават автограф с черен химикал.

Целият екипаж обаче задължително се подписва на бутилка водка, която после изпиват всички заедно – вече на земята, в степта в Казахстан, след удачния полет.

Космонавтите с удоволствие оставят автографи на вратата на хотелската стая, в която са прекарали нощта преди старта. Категорично е забранено тези автографи да бъдат измивани и заличавани.

Казват, че заради суеверия е имало страхове Валентина Терешкова да бъде изпратена в космоса – всички се сещали за вярването на моряците, че жена на кораба носи нещастие.

Но съветското ръководство не било суеверно. През 1963 г. непосредствено преди международна женска конференция в Москва е решено, че в космоса трябва да лети жена.

В космоса дълго време не са пускали мъже с мустаци. По време на полета на мустакатия Виктор Жолобов е имало проблеми и програмата е трябвало да бъде прекратена предсрочно.

Космонавтите никога не наричат „последен“ старта на някой кораб, казват „краен“ или „заключителен“.

Освен това космонавтите никога не се прощават със съпровождащите ги хора.

На космодрума в Плесецк преди изстрелване на ракета носител на нея задължително изписват „Таня“. Казват, че това име бил написал на първата ракета влюбен в някоя си Таня офицер. Веднъж, когато забравили да изпишат късметлийското име на корпуса на ракетата, тя се взривила.

Преди старта космонавтите задължително гледат филма „Бялото слънце на пустинята“.

По традиция при полет те взимат със себе си стръкче пелин, тъй като най-дълго от другите растения запазва аромата си и им напомня за Земята.

В стартовия комплекс при изпращането на екипажа задължително звучи песента „Земля в илюминаторе“.

Космонавтите смятат за правило да се изпикаят върху гумата на автобуса, който ги отвежда до стартовата площадка. След това плътно закопчават скафандъра им и следващата възможност да се облекчат е едва след няколко часа вече в открит космос.

Ритуалът бил тръгнал от Юрий Гагарин и се поддържа и до днес. Според други родоначалникът на тази традиция е генералният конструктор Сергей Корольов, който задължително „напоявал“ ракетата преди изстрелване, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Много видял преди 12 години
Не бойте се - и в НАСА си имат суеверия и ритуали. Даже повече. Някой знае ли, че в САЩ няма 13-ти етаж? Има 12 А, 12 В, 12 С и т.н. Не бързайте да се напъвате да остроумничите - може да си докарате хемороиди от напъните!
119
0
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 12 години
"Само да те гепна!"
118
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ауу Турция произвежда два пъти по малко, а е десет пъти по малка държава и като брой жители и като територия хаха Пич пии си водката нагъвай трушиика и се гордей колко велика е майка русия.Жалко, че заради русия и такива като теб и българия е така пропаднала.
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(Турция) произвеждат повече от русия..---***, БВП на Русия е 2.376 трл. долара, на Турция е 1.116. Оти пиши в анадолските сайтове и не осмърдявай Европа с турските си фантасмагории.
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120 теб май те е опънал някой турчин и затова така злобееш :)Турците не ги мисли завладяли са половин Германия и цяла българия като тук даже земите изкупиха. Турция в европа е като китай за света, бълват маса стоки имат всякакви заводи за всичко, а инфраструктурата им е в пъти по добра от тази на европейска Чалгария, да не ти говоря за образование, енергетика, икономика, инженерни чудеса и т.н. па нека са на 92-ро място по незнам си каква глупост. Буквално произвеждат повече от русия, от дрехи до коли и кораби. То по човешки права китай с тяхната цензура и луд комунизъм са на последно място, ама гледай кво правят. А нас ни чишкаха руснаците десетилетия и яко пропаднахме и се пропихме досущ като тях. В човешката история няма държава която да се е обвързала с Русия и да е прокопсала и разбира се България не е изключение. Хайде отивай и се навеждай на руснаците и се кефи, че заради тях сме последни в европа по всичко хубаво.
115
3
 
5
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Турция е с една от най силните икономики в Европа, а ти ни обясняваш, че били наврени в Анадола.---Първо, Турция не е в Европа, а в Азия, и то в Анадола.Второ, Икономиката й съпоставима с тази на ЕС е просто едно недорасло джудже.Трето, Изключително изстанала страна. В списъка за човешко развитие те са едва на 92 място. БГ е на 55 място. Нещо да кажеш за развита Турция?!Всички европейски държави по критерия човешко развитие са преди Турция.Тя е една недоразвита изостанала азиатска страна.
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
116 съобщаваха тия които не успяваха да скрият и да излъжат, че са умрели. Те още не си признават за убитите Поляци.118 то почити всяка руска мисия е съпроводена с технически проблеми и това както виждаме си продължава и до днес който не вярва да види Фобос Грунт.117 смешен си пич :) Турция е с една от най силните икономики в Европа, а ти ни обясняваш, че били наврени в Анадола :)). Руснаците къде са в чукотка ли е, не са в Аляска защото я продадоха :), коя държава си продава земите ?
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашият космонавт Георги Иванов също е бил мустакат и наистина е имало проблеми в управлението на капсулата за връщане на земята, които за малко да доведат до фатален край. А колкото до отмяната на понеделнишките полети, най-вероятно се е дължало на запоите през почивните дни на работещите на площадката за излитане и съответно тежкия понеделнишки махмурлук!.
112
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно защо турците изпитват такава животинска омраза към всичко руско? Сигурно защото ги натикаха в Анадола, а оттам излизане няма.
111
1
 
6
 
! Отговори
Зиези преди 12 години
За 96 - някойТези неща се съобщаваха. Нека да спрем дезинформацията. Може да поискаш потвърждение от БНТ. Там имат кадри от погребенията на загиналите. Не всяка истина, която е повторена 100 пъти, е истина! Съобщаваха и за едните, и за другите! Лъжите на дребно няма да оправят живота ни! Омразата никога не е била добър съветник!!!
110
0
 
1
 
! Отговори
Зиези преди 12 години
До 85Приятелю, ти не създаваш нищо, а само плюеш по всеки, който мисли различно от теб. Това те прави жалък.
109
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
112 изстреляли първия сателит и до днес са им по добри по евтини по работещи по продуктивни нали ..хахах :)Да си първи на старта и последен още по средата не е повод за гордост.
108
8
 
9
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
Щото знаеха кога американците ще пускат техния и ги изпревариха с няколко седмици.А американците се бавеха, щото пускаха ИСТИНСКИ сателит, с имервателна апаратура, батерии и т.н., а руското беше една куха метална топка единствено с пропагандни цели.Точно както викаш - не им дремеше за ламарините.
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците не им пукало за човешкия живот,затова първи изпратили космонавт! А изкуствен спътник защо изпратиха първи-щото не им дремеше за ламарините ли?
106
1
 
4
 
! Отговори
анти преди 12 години
вие пък много знаете за постиженията в космоса.ако разчитате на това,което се изнася в медиите значи сте много кухи.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"На космодрума Бойконур има и нещастни дати.......А на нашият няма да има :)
104
3
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
То пък оставаше и тях тримата да скрият!Ами останалите общо към 200 загинали - кога ти ги съобщиха? А колко още въобще не са ти съобщили...?Комунистическите лъжци са ясни - те нали всичко градяха върху лъжи, та тука няма да излъжат, чуваш ли се?
103
1
 
5
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
"Даже си спомням, че Арлмстронг започна да скача и да се кефи на слабото притегляне и от земята му се скараха. Но нали е далече, докато сигналът стигне, оня бая си "поспортува".Закъснението на радиосигналите до Луната е около 1 секунда. Виж до Марс вече е доста повече...
102
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
101 писна ми от кухи *** с пропити от пропаганда и водка мозъци. Това, че са давали погребението на трима, не означава, че са признали за другите 250 убити даже без да полетят. Боже каква немърливост да убиеш 250 още преди да полетиш в космоса.
101
0
 
6
 
! Отговори
101 преди 12 години
До 104Виж, едно време също се манипулираше общественото мнение с целенасочени лъжи. Лошото е, че сега нещата са същите. Може би защото и предишните и сегашните манипулатори са едни и същи, само се опитват да се харесат на други господари.:(