Лондон – космополитна столица с традиции

Booking.com

Обединено кралство Великобритания включва четири историко-географски района: Англия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс, както и две самостоятелни административни единици: остров Ман и Нормандските острови. Столицата  Лондон е най-големият метрополис в Европейския съюз.  Днес космополитната столица на Великобритания е една от най-привлекателните туристически дестинации в света. Тя привлича както платежоспособните туристи, така и онези, които са тръгнали да търсят препитание в чужбина.

Ако се чудите къде да отседнете в Лондон, имате избор между няколко варианта. Ако държите на лукса, можете да отседнете в хотел  „41”, който отговаря на всякакви претенциозни вкусове. Намира се на „Роял Мюз” на пътя за Бъкингамския дворец. Хотелът разполага с топла, уютна атмосфера и висококачествено обслужване. Гостите могат да се хранят, да пият, да провеждат срещи и да спят, заобиколени от лукс. Стаите са снабдени с мраморни бани, в които има телевизори, а от тавана се излъчва 100% дневна светлина. Апартаментите предлагат и високоскоростен интернет. Вечер гостите могат да се почерпят със студено месо, плодове и сирене, които са включени в цената, а за закуска получават  богата Континентална закуска. Друга алтернатива за настаняване е да наемите апартамент. Апартаментите са на по-достъпни цени и са много удобни. Една от агенциите, която наема апартаменти в Лондон се казва „Лондон Кънекшън” .

Лондон е изключителен град с внушително количество музеи и галерии и много атракции, които привличат всяка година около 20 000 000 туристи. През 2000 г. са завършени галерията „Тейт модърн арт” и виенското колело „Лондон Ай” , което е най-високото в света ( 135 м ), които се присъединяват към списъка със забележителности на града. Лондонското метро, червените двуетажни автобуси и черните таксита са безопасен и удобен начин за пътуване във всички части на града.

В Лондон се отделят два основни центъра: Уестминстър и Ситито. Уестминстър е свързан с дейността на парламента и кралските традиции, а Лондонското сити е деловата и финансова част на столицата. Прието е също да се разграничават Уест Енд и Ийст Енд на града. Уест Енд е район на развлечения и има много театри, скъпи ресторанти и нощни клубове, а Ийст Енд е работническия район.

Уестминстър е център на политическата и религиозна сила на Англия от XI в. насам, когато Едуард Изповедника основава Уестминстърското абатство. То е неразривно свързано със събитията от английската история и има формата на латински кръст. То е една от най-красивите сгради на Лондон, с изключително разнообразие от архитектурни стилове, вариращи от строгата френска готика на църковните кораби до зашеметяващата късно готическа капела, която се смята за шедьовър на английската готика. Наполвина национална църква, наполвина национален музей, абатството е изпълнено с необичайна колекция от гробници и паметници в чест на някои от най-великите общественици на Великобритания – от политици до поети. Тук се извършват церемониите по коронясването, сватбите и погребенията на британските монарси.

Сградата на Парламента от XVI в. до сега е седалище на двете камари: на общините и на лордовете. Настоящата неоготическа сграда заменя първоначалния дворец, който е унищожен от пожар през 1834 г.

Бъкингамският дворец е официалният лондонски дом на кралицата. Знак за присъствието на кралската особа в резиденцията е вдигнатият Кралски флаг. Атракция представлява смяната на караула, който включва половинчасов парад на стражите в предния двор на двореца. Домът на кралицата разполага с тронна, бална и музикални зали.

Галерията „Тейт Бритън”, основана през 1897 г. запознава с най-голямото в света изложение на британското изобразително изкуство от времето на Тюдортите до днес. Националната галерия съхранява над 2 200 картини, събирането на които е започнало през 1824 г. От Джордж IV. Тук са събрани творби от XIII  до  XIX в.

Площадът „Трафалгър скуеър” е строен през 30-те години на XIX в. Високата колона ( 50 м ) е построена през 1842 г. в чест на адмирал Нелсън – най-известният висш военен адмирал на Великобритания. Тук се провеждат политически митинги и демонстрации, а също се посреща и настъпването на Нова година.

Улицата „Пикадили” свързва прочутият „Хайд парк” ( 2 570 дка) с площад „Пикадили”. На площада се намира статуя на гръцкия бог на любовта, построена през 1892 г.

„Британският музей” е най-старият обществен музей в света, който е основан през 1753 г., за да съхранява колекцията на лекаря сър Ханс Слоун. Той съдържа 94 галерии с площ от 4 км, които обхващат цивилизациите от Древна Асирия до съвременна Япония. В отделни зали са изложени експонати от праисторическа и римска Британия; Средновековие, Ренесанс и Модернизъм; Западноазиатски колекции и други.

Музеят на „Мадам Тюсо” е известен с восъчните си фигури. Той съдържа фигури на кралското семейство, на политици, актьори, певци и други знаменитости.

„Тауър Бридж” е рожба на Викторианското инженерство, който след построяването си през 1894 г. се превръща в символ на Лондон. В двете готически кули има устройства, които вдигат моста при преминаването на големи кораби. В него има изложба, свързана с историята на моста.

„Биг Бен” е разговорното име на часовниковата кула на Уесминстърския палат в Лондон и неофициалното име за „Голямата камбана на Уестминстър”. Часовникът се намира в североизточната част на сградата и  камбаната възвестява настъпването на всеки кръгъл час.

Посетителите на Лондон могат да разгледат и Лондонската зоологическа градина, в която могат да видят над 12 000 животни.

Изброените до тук забележителности представляват само една малка част от това, което предлага Лондон на своите гости. Освен музеите и сградите от национално значение, можете да посетите и различни културни мероприятия: опера, театър или да отидете на кино. Всяко време от годината е подходящо за посещения, но може би пролетта е за предпочитане, тъй като тогава всичко е зелено и красиво.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар