Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:21 20.04.24 
Религия и мистика
   >> Езичество
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаи  
Автор Mъrлишeв (Хобит)
Публикувано29.01.11 02:36



"Кървавият орел" е доста любопитен скандинавски обичай. Описан е в Сага за Норна-Гест, в Сага за Оркнингите и в Англосаксонската хроника.
Обикновено знатен военнопленник се връзва по корем, кожата и мускулите на гърба се разрязват и се разперват настрани като крила - оттам и названието "кървав орел", blodjorn. След това ребрата се чупят в близост до гръбнака и също се разтварят навън (по това време жертвата вероятно вече е мъртва или в шок), после белите дробове се изтръгват през огромната рана и се поставят разперени върху разтворените ребра, мускули и кожа.
Докато жертвата все още е жива, върху раните се ръси сол, за да остане в съзнание и да страда повече.

Скандинавските пирати, викингите, практикуват това изтезание в разпри помежду си и над англосаксонски пленници, отказващи да платят откуп. Засвидетелстваните случаи са от девети и десети век.

Скалдическите стихове, коментиращи описаните няколко случая на "кървав орел" споменават, че действието се извършва в чест на Один и "за радост на Хугин". Хугин е един от двамата гарвани-вестоносци на върховното божество Один. Името му означава "Мисъл". Както изглежда, подобни жертвоприношения са радост за скандинавските божества.
Самите стихове обикновено са по-стари стари от сагите и датират от самата епоха, за която се отнасят.

Човешките жертвоприношения по принцип не са непознати за германските и келтските дохристиянски практики. Цезар говори за хора и животни, които някогашните гали затварят в големи ракитени кошове, оформени антропоморфно и сетне ги палят. Съществувал е британският келтски обичай да се гадае като се прониже пленник в торса и се наблюдават гърчовете му, както и обичаят селищата да бъдат защитавани с т. нар. "ограда от духове": няколко отсечени човешки глави се набиват на колове и се разставят в кръг около населеното място. Тацит говори за тези неща в "Агрикола".
У германо-скандинавските народи е съществувал и любопитният обичай да се жертват последователно добитък, чужденец и в крайна сметка - собственият крал/вожд при продължителни лоши реколти. Снори описва това в "Сага за Инглингите". Гърлото на злощастния крал на свеите Думалде било прерязано и с изтеклата кръм измили жертвения камък. Извън това, така да се каже, извънредно жертвоприношение, Големият храм на Один в Упсала изисквал редовно девет чужденци да бъдат обесвани на свещените ясенови дървета пред светилището.
Моряците смятали, че е добра поличба някой от тях да се удави по време на експедиция - смятали го за дар към морската богиня Ран и знак, че останалите ще се приберат у дома живи, здрави и натоварени с богатства.

Разбира се, доста индоевропейски народи са смятали човешката кръв за ефикасно средство за връзка с боговете. В това отношение етруските и римляните са особено интересни. При смъртта на уважаван гражданин устройвали погребални игри с двубои до смърт между роби над гроба му. От този вид свещенодействие произлизат кървавите гладиаторски борби, прераснали в обикновено спортно събитие.
Едно от племената на нашите траки на Балканите ежегодно пращало вестител при боговете - хвърляли избрания върху три копия, обявявали го за безсмъртен, хероизирали го и пирували в негова чест. Според Грейвз най-ранното население на Гърция имало обичая да поставя първото родено през годината мъжко дете в нива и да изорават първата бразда през телцето му - като дар и молитва към Майката на боговете за урожай. Този обичай вероятно е засвидетелстван в детските погребения от енеолита по нашите земи - телата са с прекъснати в кръста гръбначни прешлени и често са погребани пред входовете на селищата.

Което донякъде подсеща и за жертвоприношенията на знатни деца в Тир и Картаген - в чест на Мелкарт, Молох и Баал.

В случая с "кървавия орел" човек може да се сети за паралел с етруските харуспици, гадаещи по черни дробове (на животни, все пак) и дори с изтръгващите още туптящи човешки сърца жреци на централноамериканските индиански цивилизации.

Както казва Тери Пратчет - повечето древни митове и култове се основават на... кръв. Очарователно е човек да се порови в историята на религиите, особено ако има интерес към древните традиции на старите европейски и средиземноморски народи, нашите прадеди :)

Ако се сещате за още такива факти - моля. Да ги разцъкаме.

Magister artium

Редактирано от Mъrлишeв на 29.01.11 02:37.



Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Mъrлишeв]  
Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано29.01.11 08:16



Жертвоприношенията на маите и ацтеките не падат по-долу от това. И там човешката кръв и човешките сърца са необходимост. На мен лично ми е много интересна аналогията между гностицизма и практиката да се изтръгват сърцата на пленниците за да изгрее слънцето. Факт е, че според гностиците (поне според някои) трябва да отдадеш сърцето си - т.е. да се освободиш от егоцентричните емоции - за да може "да изгрее слънцето" (което Ангелиус Силезиус нарича "раждането на Христос в теб"), което ще вкара "вечерницата" в правилната обрита. Само за момент да приеме човек, че трябва да проектира нещата навън - т.е. в света - а не в себе си, и се получава страхотно извращение.

Но и това не е достатъчно - може просто да се приеме буквално, че кръвта на краля е необходима за омилостивяване на боговете (интересна аналогия с опрощение на греховете, нали?). Тогава владетелите ще си дупчат пенисите и езиците, и ще се подлагат на куп болезнени процедури, защото това е единственият начин, по който мислят, че могат да осигурят на поданиците си прошката и благосклонността на природните стихии.

Друг е въпросът с инките и техните жертвоприношения. Жертваш най-ценното, за да си изпросиш малко време ...

Все пак нещата навсякъде си приличат - дали един ще се жертва за всички или мнозина ще се жертват за благото на другите - въпросът е, че това задоволява потребността на човека от оправдание за съществуването на смъртта, на привързаността, на скритото, на надеждата, че поне смъртта на е реалност и т.н. Не можем да ги пренебрегнем, и трябва да им намерим обяснение.

Редактирано от Kaлoмaин на 29.01.11 08:28.



Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Mъrлишeв]  
Автор Йexдй (елфът савин)
Публикувано29.01.11 08:20



Всичко това са долни 'ристиянски инсинуации, писани от представители на църквата, за да очернят езичеството. В действителност всички езичници са били хуманни и добри хора, неспособни на подобни зверства, за разлика от християните.





Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Йexдй]  
Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано29.01.11 08:27



Нееее!

Просто са еднакви - и езичници, и християни. Но и сред едните и сред другите има такива, които биха предпочели да не са като "противниците". Какво да се прави - светът им все още е разделен на добро и зло - не го виждат в цялост.



Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Kaлoмaин]  
Автор Йexдй (елфът савин)
Публикувано29.01.11 08:52



Не, не! Българите никога не са принасяли жертви, траките са били образец за хуманност, митраистите не са се къпали в бичи черва, а ония мили типове никога не са си рязали пишките (нямам предвид като евреите) - всичко са по-стари християнски вметки в старите текстове, за да се очерни езичеството.



Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Йexдй]  
Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано29.01.11 09:03



Е, щом вярваш в това - коя съм аз да те разубеждавам.





Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Йexдй]  
Автор Aulus Vitellius Celsus (Aedile N.R.)
Публикувано29.01.11 09:55



и Християнството не пада по-долу със създаването на "Светата Инквизиция".



Редактирано от Aulus Vitellius Celsus на 29.01.11 10:03.



Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор lYl 13 (обективен)
Публикувано29.01.11 09:57



Ристянството слага всички религиозни извратении в малкия си джоб. По-извратена и болна религия няма и не е имало.



Тема Жертвоприношенията не винаги са нещо лошо.нови [re: Mъrлишeв]  
Автор lYl 13 (обективен)
Публикувано29.01.11 09:59



Примерно ражда се некой като теб - не особено красив, мъжествен и интелигентен - и какво да го правим - принасяме го в жертва на Боговете, да ги омилостивим, да ни дарят с добра реколта, също и с генетично по-качествено потомство.

По езически времена такива като тебе щяха да са първи на опашката за прилагане на практики от рода на "кървав орел".



Тема Re: "Кървавият орел" и други очарователни стари обичаинови [re: Йexдй]  
Автор BlackWolfМодератор (ловец)
Публикувано29.01.11 10:57



Не драги, били са жестоки времена, но това не се е правело, защото жертвата е от друга религия. Което за християните е напълно достатъчно не само да убият някого, но да изтребят цял народ.

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!



Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.