Испания – традиции или жестокост над животните?

Защитници на правата на животните протестират срещу гонитбите с бикове в Памплона на 3 юли 2011.<br />

© Ройтерс

Защитници на правата на животните протестират срещу гонитбите с бикове в Памплона на 3 юли 2011.

"Не можеш да спреш обичай със заповед", така коментира кметът на Царево Петко Арнаудов възстановяването на обичая тричане на кучета тази пролет. "Тричането" на кучета е стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили. Кучетата се "бесят" през кръста над река и се завъртат силно, след което падат във водата.


Публикуван в интернет клип от него предизвика нов взрив от гневни коментари в социалната мрежа "Фейсбук", призиви за премахване на ритуала и за наказания за хората, които го практикуват. От цяла Европа тогава заваляха протестни и възмутени писма към българските институции. Докъде може да стигне жестокостта в традициите в Испания разказва за "Дневник", Силвия Фернандес де Ариба. Силвия е испанска журналистка, която е на стаж в "Дневник" по европейската програма за професионално обучение "Леонардо да Винчи" .
---


В Испания празниците изобилстват, особено през лятото. Те обаче далеч не свършват с музика, танци, фойерверки,"доматени войни" и религиозни процесии. В много от тях са включени и животни, което често става повод за разгорещени спорове. Някои от участниците в тях защитават традициите, други отричат жестокостта, с която животните са третирани.




Един пример, който често става повод за протести от страна на организации за защита на правата на животните, е празникът, наречен "Опитомяването на зверовете" (A rapa das bestias), който се провежда в Галисия. Той се състои в събирането на мравки, поливането им с оцет, пепел и кал, смесването им с брашно и хвърлянето им по публиката.


Друг празник е "Бикът от долината" (Toro de la Vega) във Валядолид, по време на който ездачите организират гонитба и стрелба по бикове, докато животните не бъдат повалени.
По време на празника "Бикът от Мединачели" (Toro de Medinaceli) в Сориа тълпите се спускат след бикове и крави, чиито рога са запалени.


По време на "Бикът от Кориа" (Toro de Coria) в Касерес бикът се пуска на свобода сред публиката, а присъстващите го замерват със стрели. Според преданията е добър знак да бъдат уцелени очите или гениталиите му. Накрая присъстващите убиват бика на площада.


По време на празника "Бик в морето" (Bous a la mar) в Аликанте забавлението се състои в пускането на бикове близо до морския бряг и повалянето им във водата.


Испания – традиции или жестокост над животните?

© Associated Press


Обикновено обект на насилие са биковете. Причината е, че организациите за защита на животните са успели да променят някои испански традиции.


Преди това в град Лекеитио в "Страната на баските" е съществувал обичай няколко младежи да опъват въже, на което се завързва живо куче. За него се залавя някое от присъстващите деца. Въжето се затяга и отпуска, за да може децата да се намокрят в морето. Победил е този, който успее да се задържи най-дълго за кучето, чийто врат накрая се счупва и буквално се откъсва от останалата част на тялото му. Този празник продължава да съществува, но в него вече се използват само мъртви животни.


В друго селище, този път в Самора, преди години е съществувала традицията да се хвърля жива коза от камбанарията на местната църква. Заради протести на организации обаче козата е заменена от парцaлена кукла.


Някои неправителствени организации като "Свобода" (Libera) критикуват слабата регламентация на правата на животните в испанското законодателство. Други като Anima Naturalis отбелязват, че испанският наказателен кодекс налага само глоби на мъчителите на животни.


От друга страна, привържениците на тези празници се аргументират с факта, че те се основават на многовековни традиции, както в случая с "Бикът от долината"(Toro de la Vega), който датира от Средновековието. Освен това техни представители твърдят, че всъщност животните не страдат толкова много, колкото твърдят еколозите, защото например в случая с биковете, на които се запалват главите, те са предварително намазани с кал или с лосиони и така в крайна сметка бикът не изгаря.


Дебатът се е пренесъл и на политическо ниво. През 2003 г. се създаде Антибикоборска партия срещу насилието над животни (Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal (PACMA). На последните избори през месец май според представители на организацията броят на гласовете за тях се е увеличил с близо 284% и те са получили общо повече от 71 000 гласа в цяла Испания. Друг пример е каталунският парламент. През 2010 г. след народна законодателна инициатива той забрани коридата с бикове. Забраната ще влезе в сила през 2012 г.


Испания – традиции или жестокост над животните?

© Associated Press


Председателят на Бикоборската асоциация в Каталуня Хуан Сегура Паломарес защитава коридите, защото според него те са един от символите на Испания. Баската коалиция "Билду" пък поиска да се премахнат субсидиите за биковете в Билбао. Хелена Гарсия, която е член на организацията, заяви, че "не е приемливо през 21 век да продължава да се позволява насилието над животни, а още по-малко то да се спонсорира с парите на данъкоплатците".


Защитниците на биковете в Каталуня се борят, за да постигнат отмяна на забраната на коридите, която трябва да влезе в сила от 2012 г. Те са инициирали кампания за събиране на подписи, за да бъдат признати биковете за културно наследство в Испания, както във Франция. Те разчитат на подкрепата и на едни от най-известните тореадори в Испания.


Друг проблем са различията в законодателството в автономните области в страната. Заради тях например в Мадрид и в Страната на баските е забранено запалването на рогата на биковете, но това е традиция, която продължава да съществува във Валенсия и в южните части на Каталуня, където обаче са забранени коридите.


С началото на лятото започнаха и празниците в Испания, а това даде началото и на нова вълна от протести на защитниците на правата на животните, от една страна, и на защитниците на традициите, от друга. До септември няма да знаем с абсолютна сигурност коя от двете страни ще победи, нито пък ще сме наясно с последиците от тези празници както за животните, така и за хората, които участват в тях.


Източници:
www.pacma.es
www.animanaturalis.org
www.federaciotaurinadecatalunya.es
www.liberaong.org
Publico, El País, ABC

Ключови думи към статията: