Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Символите на Коледа в народните традиции

25 Декември 2010 / 13:12:50  Виктория Миндова
4599 прочитания

 

Всяка година празнуваме Рождество Христово на Коледа, като закичваме домовете си, даваме подаръци на любимите си хора или просто чакаме Дядо коледа да дойде и да ги остави пред елхата. GRReporter потърси помощ от етноложката Васо Полизои от Музея за народно изкуство в Атина, която ни разтълкува някои от символите на християнския празник и ни разказа малко повече за смисъла на традициите познати както в Гърция, така и в други страни.

 Няма как да не призная, че за мен дойде като шок факта, че познатият ни на всички Дядо Коледа, облечен в червен костюм, черни ботуши и запасан с черен колан около обширната си снага, с бяла брада и с бяла коса е имидж създаден от маркетинговите специалисти на Кока-Кола през 30-те години на двадесети век.

Независимо от това обаче, самата личност на Дядо Коледа е реална и в Гърция той се нарича Свети Василис. Той е реална историческа фигура от първите векове на християнството и е бил родом от заможно семейство от Кесарийска Кападокия в Мала Азия. След като завършва учението си в Атина се завръща по родните си земи и се отдава на християнството, като развива изключително голяма благотворителна дейност. Малко по-късно става и архиепископ на Кападокия, като става изключително популярен сред народа заради социално-обществената дейност, която развива в района.

Васо Полизои разказа, че според мита около него града, за който е бил отговорен в един момент е бил заплашен от нападение на нашественици. За да спаси града от разрушение, Свети Василис се налага да събере от всеки жител по нещо ценно, което притежава, така че да може да откупи свободата и да предотврати поражението. Най-често това са били пръстени, златни монети, лири и др.И тогава идва момента на магията. Нападателите неочаквано се оттеглят и откупът се оказва ненужен. „В онзи период не се е поддържал регистър на ценностите и свети Василис се оказва в трудната позиция да раздаде обратно вещите на техните собственици в града”, обяснява Васо Полизои. Каподийският архиепископ мъдро решава да приготви малки питки, в който ще сложи по един предмет и да ги раздаде на гражданите. Така се ражда и традицията на питата с паричка, която показва, кой ще е най-големият късметлия в семейството.

Символ на здраве и устойчивост е другият популярен коледен обичай, който е свързан с внасянето на вечнозелено растение в къщата в средата на зимата. Украсата от друга страна е свързана с плодородието и богатството, което Рождеството и новата година трябва да донесат на семейството. Елхата е традиция позната първо в западна Европа. В Гърция идва заедно с изграждането на модерната история на страната, когато баварският благородник Отон става крал на средиземноморската страна през 1833. До тогава символът на живота, силата и здравето през зимата в дома са давали миртата, див люляк и дори портокали, които през зимата задържат зелените си листа.

Ако поне веднъж сте посетили Гърция по време на Коледно-новогодишните празници, няма как да не сте забелязали, че много магазини, къщи и дори балкони са украсени с малки и големи корабчета, вместо  снежиники или елхи. Корабът е символ на благоденствието и благополучието според традициите запазени от островите и крайбрежните райони на страната. Като основен източник на средства и поминък, корабчето въплъщава надеждите и пожеланията на семействата на моряците за добро здраве, успехи, добри улови и успешна търговия. „Децата от тези райони изработвали сами модели на малки корабчета и в тях са събирали даровете, които са им давали след като изпълнят традиционните песни в деня на Рождество Христово”. Коледните песни в Гърция се наричат Каланда и с тях малки и големи в селата са оповестявали добрата вест за раждането на Божия син. Традиционните песни са били важна част от обичаите, защото с тях се е премахвало злото и са носили късмет и здраве.

Специалистката разказва, че в по-стари времена коледните песни са се изпълнявали от възрастните мъже в селото. Тази традиция се спазва все още в Икария в първия ден на новата година. Песните са били подбирани според дейността и нуждите за всяко семейство: за земеделците например богата жътва, за търговците – добра печалба, за домовете с неженена мома – щастлива сватба, за бездетните – деца и т.н.

„Коледните и новогодишните празници имат магически дух, който витае около раждането на новото и надеждата, която носи смисълът на всяко първо нещо” обяснява Васо Полизои. Традицията, религията и бита се свързват заедно, за да дадат обяснение на света и да продължат да поддържат огъня на надеждата, че утре ще дойде по-добър ден.

Категории: Коледа традиции Свети Василис Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus