По време на подготовката на сватбата си принц Уилям и Кейт Мидълтън хвърлиха в смут пуританите на Острова, наред с членовете на британското кралско семейство, с категоричния си отказ да се съобразят с голяма част от установените традиции.

По време на подготовката на сватбата си принц Уилям и Кейт Мидълтън хвърлиха в смут пуританите на Острова, наред с членовете на британското кралско семейство, с категоричния си отказ да се съобразят с голяма част от установените традиции. Вижте с какво избраха бъдещите младоженци да се разграничат от обичая:

Уилям и КейтЗакуската на коктейлен принцип вместо тържествен обяд – в историята на Обединеното кралство досега няма кралска двойка, която да е сервирала на гостите си канапета и хапки. На пищните обеди са се сервирали специално създадени за съответния повод ястия, кръстени на членове на кралското семейство.

По-възрастната жена – принц Чарлз беше с 12 години по-голям от Даяна, а принц Филип – пет години по-възрастен от Елизабет Втора. Традициите с по-възрастните младоженци обаче спират до тук – Кейт е родена шест месеца преди Уилям. Според наблюдатели тази разлика е само в полза на бъдещата принцеса, защото благодарение на нея тя се е научила да се владее отлично и винаги да подбира внимателно думите си.

Никакви подаръци, моля! - когато притежаваш ключовете за Бъкингамския дворец, най-вероятно не ти трябва нов миксер. По тази причина Уилям и Кейт помолиха гостите си да не им носят подаръци, а да направят дарение в една от 26-те благотворителни фондации и каузи, които избраха да подкрепят.

Булката в кола – Даяна пристигна на сватбата си в стъклена каляска, теглена от шест от конете на Кралицата, но Кейт предпочете по-модерният вариант – да пътува с кола (Ролс-Ройс). На всичкото отгоре автомобилът е същият, който студенти замеряха с боя по време на студентските бунтове през декември 2010. Возилото, подарено на Елизабет Втора от компанията-производител, е едно от най-сигурните в света – оборудвано е със специални защитни механизми за над 1 милион лири – подсилени железни врати, удебелени стъкла, и притежава уникалната възможност да бъде каран, дори и ако четирите му гуми се спукат. Кейт обаче склонила след като официално стане съпруга на Уилям, двамата да се придвижат от Уестминстърското абатство до Бъкингамския дворец с каляска.

Произходът на Кейт – принцеса Даяна произхожда от рода на ЧарлзУилям и Кейт Втори, а принц Филип – от този на гръцкия принц Андрю, докато Кейт Мидълтън на пръв поглед нямала никакви аристократични корени. След старателно изследване било установено, че по бащина линия тя е свързана с доста известни личности, включително с бившия мъж на Мадона – Гай Ричи, и други популярни актьори и актриси. Но не това решило съдбата й, а откритата жилка, свързваща я с аристокрацията. И двете фамилии – Мидълтън и Спенсър, от където произхожда Даяна, са наследници на живелия през XII век английски благородник Сър Томас Феърфакс. Така Кейти и Уилям се оказват 15-и братовчеди.

Без английска коприна – във Великобритания има една-единствена ферма за копринени буби, която произвежда прочутата английска коприна, от която са били направени сватбените рокли на Кралицата-майка, Елизабет Втора и принцеса Даяна. Кейт обаче няма да може да се венчае с рокля от такъв плат, защото фермата фалира през 2004-та.

Къс шлейф на роклята – най-упоритите слухове гласят, че за разлика от Лейди Ди, за чиято рокля беше закачен 7,5 метров шлейф, тази на Кейт ще бъде със съвсем къс шлейф, най-вероятно по-малко от 3 метра

Уилям и КейтСписъкът с гостите – тъй като Уилям още не е престолонаследник, сватбата му не беше обявена за събитие от национално значение и денят няма да бъде обявен за национален празник. По тази причина двамата с Кейт не са длъжни да канят световните лидери и техните половинки – вместо това те предпочетоха да разпратят покани до своите близки, приятели, колеги, както и до звезди и дори до обикновени хора от народа.

Меден месец далеч от Англия – Чарлз и Даяна решиха да прекарат първата си брачна нощ в едно от именията на кралското семейство в Хемпшир, а медения си месец – на 12-дневен круиз на яхта из Средиземноморието. Ако слуховете се окажат верни, Уилям и Кейт ще отидат още по-далече – клюката носи, че ще прекарат първите си дни като семейство в Австралия.

Уесминстърското абатство вместо катедралата "Сейнт Пол" – за разлика от Чарлз и Даяна, които се ожениха в Сейнт Пол (3500 места) с мисия да станат „принца и принцесата на народа“, Уилям и Кейт предпочетоха да станат 16-тата двойка, венчала се в Уестминстърското абатство (2000 места), защото обстановката била по-интимна. Има обаче и друга причина Уилям да иска именно там да се врече на любимата си – в Уестминстърското абатство бе отслужена погребалната служба за майка му.