Strona glowna
Deutsche VersionEnglish VersionБългарска версияWersja Polska

Туризъм в Русия
Културните символи на Русия
Речки круизи «Москва-Санкт Петербург»
Златният пръстен
Сребърният пръстен
Регионите на Русия
Ленинградски област
Северозападна Русия
Поволжие
Сибир
Руске Градове
Москва
Подмосковие
Санкт Петербург

Околностите на Санкт Петербург

Калининград
Културните символи на Русия

Туризъм в Русия > Културните символи на Русия

Културните символи на Русия

Приносът на Русия в световната култура наистина е безценен. Русия е дала на света не само велики шедьоври на литературата. класическата музика и изобразителното изкуство, но и цели школе, например като театралната система на Станиславеки и реската балетна школа. Културните символи на Русия — това са велики произведения, имена, достижения и паметници.

Руската литература е известна и на почит сред образованите хора на цялата планета. Имената на руските класици Лев Толстой и Фьодор Достоевски стоят в една редица с такива имена, като Шекспир и Дюма. Романите «Война и мир», «Аня Каренина», «Престъпление и наказание» са преведени на почти всички езици. В класиката на световната литература на 19-и век попадет и шедьоврите на великия руски поет Александър Пушкин, например — неговата поема «Евгений Онегин». Много прекрасни произведения са създадени през 20-и век. До ден днешен на голяма популярност се радва романът «Лолита» на Владимир Набоков и повестта «Майстора и Маргарита» на Михаил Булкагов.

В Русия вие можете да посетите места, където са живяли и творили велики руски литератори. На 200 килеметра на юг от Москва в градчето Ясна Поляна, се намира имението-музей на Лев Толстой. Там се провеждат културни фестивали, международни литературни срещи и семинари, посветени на творчеството на великия писател. В Санкт Петербург има много места, свързани с живота на Доетоевски и Пушкин, както и с техните герои и произведения. В Северозападна Русия, в Псковска област, се намира музеят «Пушкиские гори», където всяка година се провежда Международният Пушкински празник на поезията.

Не по малко известна е руската класическа музика. Най-добрите оркестри в света изпълняват симфониите на Петър Чайковски, на Сергей Рахманинов, Алфред Шнитке. Истинско културно събитие е всяка нова постановка на операта «Евгении Онегин» и «Дама пика» на Чайковски, «Борис Годунов» на Мусоргски, «Царската булка» на Римски-Корсаков, «Княз Игор» на Бородин. Със световна известност отдавна се ползват руските оперни певци п музиканти. В началото на 20-и век най-хубавите зали на Париж, Лондон, Берлин, Милано и Ню Йорк еа аплодирали певеца Фьодор Шаляпин, притежаващ уникален глас в съчетание с особен драматичен талант. В наши дни кумири на любителите на класическата музика по всички континенти — това са диригентите Мстислав Ростропович, Владимир Спиваков с неговият оркестър «Виртуозите на Москва» и Валерий Георгиев.

Още един много известен културен символ на Русия — руският балет с неговите богати традиции и велики имена. Руската школа за класически балет се счита за най-добрата в света. Балетният театър като такъв се е появил в Русия в 18-и век, но национална школа за балет се оформя истински през 19-и век. Тя събира всички най-добри постижения на водещите световни балетни школи по това време и ги обогатява с традициите на руския народен танц.

Значително явление в историята на музикалното и танцово изкуство са били «Руските сезони» на Дягилев в първата четвърт на 20-и век.
Гастролите па артистите на руския балет и опера в Европа, организирани от известия театрален деятел Сергей Дягилев от 1907 година, са имали огромен успех на сцените в Париж, Лондон, Рим, Берлин и други градове. Една от звездите на руските сезони е била великата балерина Анна Павлова. През 20-и век в историята на световният балет влизат за винаги такива имена, като Галина Уланова, Майя Плисецкая, Михаил Баришников, Рудолф Нуриев. В наши дни традициите на руския класически балет се продължават и развиват от балетистите и хореографите не само в Русия, но и зад граница. Както и преди сто години, постановката на балета «Лебедово езеро» на Чайковски и днес събира пълни залп с публика. Посещението на балет и опера е включено в много туристически програми в Москва и Санкт Петербург.

Огромна заслуга за развитието на световната художествена култура имат майсторите на руския авангард от началото на 20-и век. Заедно с европейските модернисти те сформират нова естетика на изкуството и оказват огромно влияние на архитектурния дизайн. Творчеството на Казимир Малевич и Васил Кандиискн и досега се изследва от искуствоведите от разни страни. Знаменитият «Черен квадрат» на Малевич се съхранява в Държавната Третяковска галерия.

Особено място сред културните символи на Русия заемат нейните архитектурни паметници. Развнтието на руската култура исторически е свързано с религиозните традиции. Православного християнство е дошло в Древна Русия в 10-и век. Църкви, храмове и манастири, построени в различии векове, носят в себе си образа на руската духовност. Културни символи на страната могат да се нарекат Храмът на Василий Блажени в центъра на Москва, Храмът на Покрова на Нерли, уникалната Преображенска църква в Кижа. Извън рамките на религиозната сфера също толкова значителни символи на култур-на Русия са Ермитажът, Руският музей и Мариинският театьр в Санкт Петербург, Болшой театьр и Третяковската галерия в Москва.

Руската народна култура също има огромна ценност. Руското пзобразително, литературно, музикално и танцово изкуство е събрало в себе си многовековните народни културни традиции и достижения.

Самобитния и национален колорит живеят в народная музика и танци, в легендите и приказките, в традициите на народните занаяти.

Намирайки се в Русия, вие можете да станете собственик на такива изключителни изделия, като тулски самовар, гжелска керамика, палехски играчки, жостовски подноси и много други.

 
Чат с менеджером